Despre noi


STATUTUL

ASOCIAŢIEI “ALTITUDINE”



Art. 1. Denumirea

Denumirea asociaţiei este „ALTITUDINE” şi va fi înscrisă în toate documentele şi actele emise de aceasta, la care se adaugă adresa şi, dacă este cazul, contul şi codul fiscal.
Asociaţia va avea emblemă şi sigiliu proprii.

Art. 2. Sediul

Sediul asociaţiei este în mun.Arad, str Gladiator 10A, jud.Arad.
Asociaţia poate înfiinţa filiale sau sucursale în vederea realizării scopului acesteia, în ţară sau străinătate, potrivit legii şi prezentului Statut.
Asociaţia poate afilia la federaţii sau uniuni din ţară sau străinătate, în condiţiile legii, prin hotărârea conducerii asociaţiei.

Art. 3. Durata

Durata asociaţiei este ne-determinată, începând de la data înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Art. 4. Patrimoniul

Patrimoniul iniţial al asociaţiei se constituie din aportul membrilor fondatori şi are o valoare de 8.000.000 lei fiind compus din numerar.

Art. 5. Scopul

Scopul asociaţiei este desfăşurarea de activităţi de educaţie ecologică, ecoturism, sporturi montane, conservarea biodiversităţii, peisagistică şi arhitectura mediului, agricultură ecologică, promovarea valorilor morale creştine, urmărindu-se permanent ca procesul educaţional să se realizeze prin iniţiativă liberă.

Art. 6. Obiectivele asociaţiei

Obiectivele asociaţiei sunt:
-         protecţia şi conservarea mediului,
-         educaţie ecologică şi conştientizare publică,
-         promovarea şi implementarea de programe de dezvoltare durabilă,
-         cercetare ştiinţifică în domeniul ecologiei, peisagisticii, arhitecturii mediului şi agriculturii ecologice,
-         realizarea de baze de date şi materiale informaţionale,
-         monitorizarea activităţilor comerciale în probleme legate de protecţia şi conservarea mediului, agriculturii ecologice, ecoturism şi sporturi montane,
-         sensibilizarea tinerei generaţii asupra valorilor creştine autentice,
-         crearea unei baze materiale şi a unei infrastructuri, capabile sa susţină activităţile în vederea îndeplinirii scopurilor.
În vederea realizării obiectivelor de mai sus, asociaţia va desfăşura următoarele activităţi:
-         iniţierea şi implementarea de programe de educaţie ecologică, ecoturism, sporturi montane, conservarea biodiversităţii, peisagistică, arhitectura mediului, agricultură ecologică, prim ajutor,
-         organizarea de cursuri, colocvii, întâlniri, seminarii, mese rotunde, tabere, excursii, schimburi de experienţă,  
-         asistenţă şi consultanţă de specialitate în domeniile educaţie ecologică, ecoturism, sporturi montane, conservarea biodiversităţii, peisagistică, arhitectura mediului, agricultură ecologică, în beneficiul membrilor sau altor persoane fizice sau juridice,
-         promovarea conceptelor şi activităţilor asociaţiei, precum şi ale terţilor care desfăşoară activităţi în concordanţă cu scopul şi obiectivele acesteia,
-         realizarea de materiale promoţionale, de instruire şi educaţie în domeniile de interes ale asociaţiei,
-         monitorizarea impactului activităţilor economice asupra mediului,
-         realizarea de activităţi de conştientizare şi sensibilizare publica asupra problemelor de mediu, dezvoltare durabila şi sporturi montane, activităţi turistice.

Art. 7. Colaborări

În realizarea scopului şi obiectivelor pe care şi le propune, asociaţia va colabora cu administraţii de arii protejate, autorităţile publice locale şi centrale, precum şi agenţii turistice române şi străine, alte organizaţii ne-guvernamentale non-profit sau cu scop lucrativ.

Art. 8. Categorii de membri

Asociaţia este formata din:
a)      membri activi – sunt persoanele asociate, ce desfăşoară activităţi în cadrul Asociaţiei,
b)      membri fondatori – sunt membrii activi, care au contribuit la înfiinţarea Asociaţiei,
c)      membri simpatizanţi – sunt persoane care doresc sa se implice în activităţile Asociaţiei şi care pot deveni membri activi, conform prezentului Statut.
*membrii de onoare – sunt persoane fizice ce pot dobândi această calitate în urma acordării unui sprijin deosebit în realizarea activităţilor Asociaţiei, ca urmare a unei hotărâri a Adunării Generale a Asociaţilor.
            Calitatea de membru activ se dobândeşte în urma recomandării a cel puţin 2 membri activi din interiorul Asociaţiei, cunoaşterea şi acceptarea Statutului şi structurii asociaţiei, plata taxelor şi validarea de către Consiliul Director, în urma analizei unui raport de activitate.
Devin membri simpatizanţi, persoanele care subscriu, prin decizia Consiliului Director. 

Art. 9. Modul de pierdere a calităţii de asociat

Orice asociat sau membru activ se poate retrage oricând din asociaţie cu condiţia să notifice hotărârea sa Consiliului Director cu 30 de zile înainte. În cazul membrilor simpatizanţi, nu este necesară trecerea termenului de preaviz.
Adunarea generală poate hotărî excluderea din Asociaţie a unui membru, dacă se constată încălcarea de către acesta a prevederilor Statutului asociaţiei sau ne-îndeplinirea obligaţiilor asumate.

Art. 10. Drepturile membrilor Asociaţiei
Membrii activi au dreptul de a face parte din organele de conducere, administrare şi control ale Asociaţiei, drept de vot, precum şi dreptul de a beneficia de asistenţă şi suport din partea Asociaţiei în activităţile pe care le desfăşoară în conformitate cu actul constitutiv şi Statutul acesteia precum şi de a fi permanent informaţi cu privire la proiectele şi realizările Asociaţiei.
            Membri simpatizanţi au dreptul de a fi permanent informaţi cu privire la proiectele şi realizările Asociaţiei.
            Asociaţii fondatori vor fi implicaţi în mod privilegiat în activităţile Asociaţiei.
            Unii membri pot fi remuneraţi pentru activităţile depuse în cadrul Asociaţiei, prin hotărârea Adunării Generale.

Art. 11. Obligaţiile membrilor Asociaţiei

Membrii Asociaţiei sunt obligaţi să respecte prevederile Statutului şi hotărârile Consiliului Director, desfăşurând activităţi în concordanţă cu scopul şi obiectivele Asociaţiei.
Asociaţii sunt obligaţi să respecte hotărârile Adunării Generale, chiar dacă au votat împotriva acestor hotărâri, sau nu au luat parte la Adunarea Generală.
Asociatul care, într-o anumită problemă supusă hotărârii Adunării Generale, este interesat personal sau prin rude ori afini până la gradul IV inclusiv, nu va putea lua parte la deliberare şi nici la vot.
Membrii asociaţiei vor fi obligaţi să plătească o cotizaţie a cărei valoare va fi hotărâtă de Consiliul Director şi validată de Adunarea Generală.

Art. 12. Resursele patrimoniale ale asociaţiei

Veniturile asociaţiei provin din:
- aportul membrilor la patrimoniu,
- cotizaţii,
- dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile în condiţii legale,
- dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de asociaţie,
- venituri realizate din activităţile economice directe accesorii,
- donaţii, sponsorizări sau legate,
- resurse obţinute de la bugetul de stat şi de la bugetele locale,
- alte venituri legale.

Art. 13. Organele de conducere

Asociaţia va fi condusă şi administrată de:
-         Adunarea Generală
-         Consiliul Director
-         Preşedinte
-         Cenzor
-         Secretar
-         Manager-daca va fi cazul

Art. 14. Adunarea Generală

Adunarea Generală a asociaţilor este formată din totalitatea membrilor activi şi are următoarele atribuţii:
a.       stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale asociaţiei,
b.      aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a bilanţului contabil,
c.       alegerea şi revocarea membrilor consiliului director - suplimentarea sau reducerea numărului lor
d.      alegerea şi revocarea cenzorului şi a secretarului, a managerului, daca este cazul,
e.       înfiinţarea de filiale - aprobarea Statutului de funcţionare a acestora, constituirea de societăţi comerciale, afilierea la federaţii internaţionale,
f.        modificarea Actului Constitutiv şi a Statutului,
g.       dizolvarea şi lichidarea asociaţiei precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rămase după lichidare,
h.       dă descărcare consiliului director şi cenzorului cu privire la exerciţiul financiar pentru anul financiar precedent; are drept de control permanent asupra Consiliului Director şi Cenzorului,
i.         orice alte atribuţii prevăzute de lege.
Adunarea Generală ordinara a Asociaţiei se întruneşte cel puţin o dată pe an. Convocarea o face Consiliul Director, cu minim 14 zile înainte de data desfăşurării, comunicându-se tuturor asociaţilor ordinea de zi, data, ora şi locul.
Adunarea Generală poate fi convocată extraordinar ori de câte ori este necesară întrunirea tuturor membrilor asociaţiei, prin votul a jumătate+1 din membrii Consiliului Director, sau la cererea a cel puţin 1/4 din numărul membrilor activi, cu minim 5 zile înaintea desfăşurării ei.
În cazuri excepţionale, Preşedintele poate convoca singur Adunarea Generala.
O Adunare Generala este considerată Statutară, daca sunt prezenţi minim 2/3 din totalul membrilor activi. Daca în urma primei convocări nu se realizează acest număr minim necesar de membri prezenţi, se face o a doua convocare, în termen de 2 zile, la care prezenţa necesară este jumătate+1 din totalitatea membrilor. În cazul în care nici acest număr nu este întrunit, şedinţa va avea loc, cu votul celor prezenţi, iar responsabilitatea deciziilor luate va fi a Consiliului Director, până la prima Adunare Generală ordinară.
Pentru ca o Adunare Generală sa fie Statutară, trebuie sa aibă loc în prezenţa a cel puţin jumătate+1 din membrii Consiliului Director.
Hotărârile Adunării Generale vor fi luate prin majoritatea simplă de voturi a membrilor asociaţi prezenţi.
            Hotărârile privind modificarea Actului Constitutiv şi a Statutului, pot fi luate doar în cadrul Adunărilor Generale ordinare,  cu o majoritate de 2/3 din numărul tuturor asociaţilor membri activi, şi numai cu acordul a 2/3 din totalul membrilor fondatori activi. În cazul în care nu mai exista cel puţin 3 membri fondatori, amendamentul privitor la aceştia nu va mai fi valabil.
            Adunările Generale vor fi conduse de către Preşedintele Asociaţiei, sau un membru al Consiliului Director. Cosemnarea desfăşurării lor o va face secretarul desemnat.

Art. 15. Consiliul Director

Consiliul director este format din 7 membri, şi are următoarele atribuţii:
a.       asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării Generale,
b.      întocmeşte şi prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, şi proiectul programelor asociaţiei,
c.       decide asupra schimbării sediului Asociatiei,
d.      aprobă organigrama şi politica de personal ale Asociaţiei,
e.       aprobă cererile de primire de noi membri verificând îndeplinirea condiţiilor Statutare de primire în Asociaţie,
f.        realizează conducerea Asociaţiei, asigură legăturile şi cooperarea cu alte organizaţii şi instituţii, pentru realizarea scopului propus,
g.       supervizează şi aprobă proiectele asociaţiei,
h.       poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcţii executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de asociat ori sunt străine de asociaţie, pentru a exercita atribuţiile prevăzute pentru manager,
i.         încheie acte juridice în numele şi pe seama Asociaţiei,
j.        elaborează şi modifica regulamentul de ordine interioara a Asociaţiei,
k.      alege preşedintele dintre membrii săi, la prima întrunire a sa,
l.         îndeplinirea oricăror altor atribuţii prevăzute de lege.
Mandatul Consiliului Director şi a Preşedintelui durează 3 ani, cu posibilitatea îndeplinirii a 2 mandate succesive.
            Consiliul se întruneşte lunar, precum şi ori de cate ori este nevoie. Întrunirile vor fi convocate de către Preşedinte sau de minim jumătate din membrii săi, prin înştiinţarea tuturor componenţilor săi cu privire la scopul, data, ora şi locului întrunirii, cu minim 2 zile înainte de desfăşurarea acesteia.
            Consiliul este valabil în prezenţa a minim ¾ din totalul membrilor, iar hotărârile se iau cu votul majorităţii simple a celor prezenţi. Se consideră validă prezenţa la întrunire prin intermediul telefonului sau a altui mijloc de comunicare.

Art. 16. Preşedintele

-reprezintă asociaţia în relaţiile cu terţi,
-prezintă punctul de vedere al asociaţiei în diverse ocazii,
-are drept de veto, cu obligaţia de a-şi motiva acest drept,
-în caz de paritate, votul preşedintelui este decisiv.

           
Art. 17. Secretarul
-se ocupă de înştiinţarea asociaţilor despre data de desfăşurare a şedinţelor,
-cosemnează şedinţele Adunării Generale într-un Proces Verbal,
-ţine un registru de evidenţă a şedinţelor, cu data şi locul lor, face prezenţa membrilor la şedinţe,
-ţine un registru de evidenţă a membrilor asociaţiei.

Art.18. Managerul

Managerul reprezintă veriga profesională între Consiliul Director şi proiecte, este subordonat Consiliului Director şi nu este necesar să aibă calitatea de membru al asociaţiei.
-asigură îndeplinirea sarcinilor primite de la Consiliul Director,
-prezintă Consiliului Director raportul de activitate periodic,
-încheie acte juridice în numele şi pe seama asociaţiei cu acordul Consiliului Director.

Art. 19. Cenzorul

Controlul financiar intern al asociaţiei este asigurat de un cenzor, care are următoarele atribuţii:
a.       verifică modul în care este administrat patrimoniul asociaţiei,
b.      întocmeşte rapoarte şi le prezintă adunării generale,
c.       poate participa la şedinţele Consiliului Director fără drept de vot,
d.      alte atribuţii stabilite de Adunarea Generală.
Cenzorul nu va face parte din Consiliul Director.
În situaţia în care datorită aderării de noi membri numărul acestora depăşeşte 100, adunarea generală va fi convocată în vederea constituirii unei comisii de cenzori, în condiţiile prevăzute de lege.

            Art. 20. Modificarea Actului Constitutiv şi a Statutului
Actul constitutiv şi Statutul asociaţiei pot fi modificate prin hotărârea Adunării Generale ordinare, cu respectarea legii în vigoare la data modificării.

Art. 21. Dizolvarea asociaţiei

Asociaţia se poate dizolva de drept, prin hotărârea Adunării Generale şi în condiţiile prevăzute de legislaţia statului român.
Asociaţia se dizolvă de drept prin:
a.       imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt, nu se produce schimbarea acestui scop,
b.      imposibilitatea constituirii adunării generale sau a constituirii consiliului director în conformitate cu Statutul asociaţiei dacă această situaţie durează mai mult de 1 an de la data la care potrivit Statutului Adunarea Generală sau, după caz, Consiliul Director trebuia constituit,
c.       reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege dacă acesta nu a fost complinit în timp de 3 luni,
d.      asociaţia a devenit insolvabilă.

Art. 22. Lichidarea Asociaţiei

În cazul în care intervine dizolvarea Asociaţiei, aceasta va fi lichidată în condiţiile legii, actele de lichidare fiind efectuate de un număr de 3 lichidatori numiţi de Adunarea Generală, sau de instanţă, după caz.
     Bunurile rămase în urma lichidării asociaţiei, vor fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public, prin donaţie, conform hotărârii Adunării Generale prin care se dispune şi dizolvarea Asociaţiei.

Art. 23. Litigii

Între membrii asociaţiei, litigiile vor fi soluţionate pe cale amiabilă, sau prin arbitraj, comisia arbitrală fiind formată din 5 membri, aleşi dintre membrii asociaţiei, prin acordul părţilor  în litigiu.
Între asociaţie şi terţi, litigiile vor fi rezolvate amiabil, sau supuse soluţionării de către instanţele de judecată conform dreptului comun.








Noi ...



Laura
Tavi
Ulise
Maria
Sandra
Teacher
Marius